Sernik krówkowy bez spodu

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny sernik z masą krówkową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
    1 puszka masy krówkowej (510 g)
    8 jajek
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g stopionego oleju kokosowego
    100 g czekolady mlecznej
    50 g śmietanki 30%
    wiórki czekoladowe o smaku truskawkowym do dekoracji
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik krówkowy bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z masą krówkową, łączymy z serem, miksujemy, aby nie było grudek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i olej kokosowy, całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Dno formy o wymiarach 23cm x 33cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko masłem i przekładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Sernik umieszczamy w piekarniku, pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka ze śmietanką i razem ostrożnie podgrzewamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy na powierzchni ostudzonego sernika. Posypujemy wiórkami czekolady lub dekorujemy według własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować