Bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny sernik z masą krówkową.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 puszka masy krówkowej (510 g)
8 jajek
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
100 g stopionego oleju kokosowego
100 g czekolady mlecznej
50 g śmietanki 30%
wiórki czekoladowe o smaku truskawkowym do dekoracji
masło do wysmarowania formy
Sernik krówkowy bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z masą krówkową, łączymy z serem, miksujemy, aby nie było grudek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i olej kokosowy, całość dokładnie mieszamy.
2.Dno formy o wymiarach 23cm x 33cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy lekko masłem i przekładamy masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Sernik umieszczamy w piekarniku, pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
3.Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka ze śmietanką i razem ostrożnie podgrzewamy do połączenia składników. Polewę rozprowadzamy na powierzchni ostudzonego sernika. Posypujemy wiórkami czekolady lub dekorujemy według własnego gustu.
Komentarze