Sernik królewski

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Z pośród wielu przepisów na sernik u mnie na pierwszym miejscu znajduje się ten oto sernik przekładany kremem budyniowym i ciastem kruchym oraz powidłami śliwkowymi. Idealne ciasto na świąteczny stół.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto;
    30 dag mąki
    2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru pudru
    12-13 dag margaryny
    Ser:
    1 kg sera białego( tłustego)
    1 masło
    1 szkl. cukru
    8 jajek
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag owoców kandyzowanych
    1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
    garść rodzynek
    parę kropli aromatu cytrynowego
    Masa:
    1/2 l mleka
    1 kopiata łyżka mąki pszennej
    1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1/2 szkl. cukru
    2 cukry waniliowe
    1 kostka masła
    dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych
    Gotowa polewa czekoladowa do polania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Powidła Ciasto

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,posiekać z tłuszczem,dodać cukier,żółtka.Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.Rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy.Wyłożyć do 2 przygotowanych wcześniej jednakowych blaszek o tradycyjnych wymiarach (25 cmx36 cm )wyłożonych papierem do pieczenia ciast. Wkładamy ciasto z blaszkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15 -20 min.
    Ser:ser dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ucieramy z cukrem ,ciągle ucierając dodajemy żółtka,porcjami ser,potem budyń,olejek cytrynowy i bakalie.Białka ubijamy na sztywną pianę.Mieszamy lekko z masą serową. Masę serową wlewamy do przygotowanej wcześniej blaszki (wymiary 25 cm x36 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50-60 min.Po przestudzeniu wyciągamy sernik z blachy.
    Masa: 1 1/2 szkl mleka gotujemy z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka,mąki i cukry waniliowe. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając.Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch ,ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
    Przełożenie :ciasto kruche z powidłem śliwkowym-1/2 masy-ser-1/2 masy-ciasto kruche-przygotowana polewa wg przepisu na opakowaniu.ciasto wkładamy do lodówki na noc.

Porady

Zamiast z powidłem śliwkowym ciasto kruche możemy upiec z konfiturą wiśniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować