Sernik królewski

  • wyświetlono: 569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Z pośród wielu przepisów na sernik u mnie na pierwszym miejscu znajduje się ten oto sernik przekładany kremem budyniowym i ciastem kruchym oraz powidłami śliwkowymi. Idealne ciasto na świąteczny stół.

Agnieszka  Rec
  • 150min

Składniki

Ciasto;
30 dag mąki
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
12-13 dag margaryny
Ser:
1 kg sera białego( tłustego)
1 masło
1 szkl. cukru
8 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag owoców kandyzowanych
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
garść rodzynek
parę kropli aromatu cytrynowego
Masa:
1/2 l mleka
1 kopiata łyżka mąki pszennej
1 kopiata łyżka maki ziemniaczanej
3 żółtka
1/2 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych
Gotowa polewa czekoladowa do polania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik królewski

  • 1. Ciasto:mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ,posiekać z tłuszczem,dodać cukier,żółtka.Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.Rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy.Wyłożyć do 2 przygotowanych wcześniej jednakowych blaszek o tradycyjnych wymiarach (25 cmx36 cm )wyłożonych papierem do pieczenia ciast. Wkładamy ciasto z blaszkami do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15 -20 min.
    Ser:ser dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ucieramy z cukrem ,ciągle ucierając dodajemy żółtka,porcjami ser,potem budyń,olejek cytrynowy i bakalie.Białka ubijamy na sztywną pianę.Mieszamy lekko z masą serową. Masę serową wlewamy do przygotowanej wcześniej blaszki (wymiary 25 cm x36 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50-60 min.Po przestudzeniu wyciągamy sernik z blachy.
    Masa: 1 1/2 szkl mleka gotujemy z cukrem.W 1/2 szkl. zimnego mleka roztrzepujemy żółtka,mąki i cukry waniliowe. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając.Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch ,ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
    Przełożenie :ciasto kruche z powidłem śliwkowym-1/2 masy-ser-1/2 masy-ciasto kruche-przygotowana polewa wg przepisu na opakowaniu.ciasto wkładamy do lodówki na noc.

Porady

Zamiast z powidłem śliwkowym ciasto kruche możemy upiec z konfiturą wiśniową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieWielkanocmasa budyniowaciasto krucheciasto na świąteczny stółpowidło śliwkowesernik przekładanysernik królewskiciasto do filiżanki kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik

Dodane przez: PaulinaW

Sernik Królewski

Pyszny sernik polecam.

sernik

Dodane przez: izaa_a

Sernik królewski

..sernik bardzo smaczny na pewno...

sernik królewski

Dodane przez: tatalia

sernik królewski

pyszny sernik na każdą okazję

Sernik królewski

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Sernik królewski

Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu...

sernik królewski

Dodane przez: iwona30

Sernik Królewski

ULUBIONY SERNIK W MOIM DOMU.

sernik królewski

Dodane przez: tycjanowa

Sernik królewski

Przepis na sernik pochodzi od mamy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE