Sernik kokosowy z musem truskawkowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje i zawsze znika błyskawicznie. Pyszny sernik dla miłośników kokosa i sernika. Możemy go przygotowywać nie tylko w sezonie truskawkowym ale przez cały rok wykorzystując truskawki mrożone lub inne owoce.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6-8 porcji:
    Składniki: tortownica 18 cm
    spód:
    100g ciasteczek maślano-kakaowych,
    40-50g oleju kokosowego,
    masa serowa:
    500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
    75 g wiórek kokosowych,
    3 jajka,
    1 budyń śmietankowy bez cukru,
    ok. 100g cukru,
    60 g oleju kokosowego,
    szczypta soli,
    mus truskawkowy:
    ok. 200 g truskawek ( mogą być mrożone),
    cukier (opcjonalnie),
    ok. łyżeczki żelatyny ( opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Musy

Sernik kokosowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik kokosowy 1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym ( najlepiej dać go najpierw mniej i stopniowo dodawać aż połączy się z ciastkami) i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. Jeśli masa jest lekko płynna wkładamy do lodówki na około 15-20 min aby zastygła.
    W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser, budyń, olej i wiórki kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Wkładamy sernik i pieczemy około 70- 80 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    Truskawki miksujemy. Jeśli mus jest mało słodki to możemy dosłodzić. Musem polewamy sernik. Jeśli chcemy aby mus był bardziej zwarty możemy rozpuścić trochę żelatyny we wrzątku, a następnie dodać do musu, wymieszać i zostawić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować