Masa serowa (składn. w temp. pokojowej):
1 kg sera do serników z wiadereczka
puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z 1dużej pomarańczy
Sernik kakaowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie suche składniki i margarynę posiekać. Dodać żółtka i ok 2-3 łyżki śmietany aby zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię i schładzać ok godzinę. Drugą włożyć do zamrażalki.
2.Sernik: ser, mleko skondensowane, jajka i skórkę z pomarańczy zmiksować szybko do połączenia składników. Dodać mąkę, połączyć. Blaszkę (24x36cm) wylepić schłodzonym ciastem. podpiec je ok 10 minut w temp. 180 stopni. Na ciasto wylać masę serową, następnie zetrzeć pozostałe, zmrożone ciasto. Piec ok godziny. Schłodzić.
Komentarze