Ciasto kakaowe:
20 dag masła
125 ml mleka
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa serowa:
1/2 kg sera 3 razy zmielonego
3 jajka
5 dag masła roztopionego
1,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
Opcjonalnie kilka kropli olejku pomarańczowego
Polewa:
10 dag masła
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
Sernik izaura-na małą tortownicę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe:
Maslo, żółtka, cukier i mleko zagotować i wystudzić. Następnie dodać mąkę z proszkiem oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
2.Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce sera oraz budyń i mąkę. Pianę ubić z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
3.Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta kakaowego wyłożyć masę serową a następnie pozostała część ciasta kakaowego. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka.
4.Polewa:
W małym garnku zagotować wodę z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło pokrojone w kawałki, energicznie mieszać do rozpuszczenia masła. Następnie dodać kakao i również szybko zamieszac do momentu aż pozbędziemy się grudek. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik.
Komentarze