Sernik Izaura-na małą tortownicę

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis ze starego zeszytu geny przypomnienia.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    20 dag masła
    125 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa serowa:
    1/2 kg sera 3 razy zmielonego
    3 jajka
    5 dag masła roztopionego
    1,5 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    Opcjonalnie kilka kropli olejku pomarańczowego

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao

    Tortownica: 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Ciasto kakaowe

Sernik izaura-na małą tortownicę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe:
    Maslo, żółtka, cukier i mleko zagotować i wystudzić. Następnie dodać mąkę z proszkiem oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • 2. Masa serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce sera oraz budyń i mąkę. Pianę ubić z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  • 3. Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta kakaowego wyłożyć masę serową a następnie pozostała część ciasta kakaowego. Pieczenie ok. 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 4. Polewa:
    W małym garnku zagotować wodę z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło pokrojone w kawałki, energicznie mieszać do rozpuszczenia masła. Następnie dodać kakao i również szybko zamieszac do momentu aż pozbędziemy się grudek. Polewę wyłożyć na wystudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować