Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno, na biszkopcie. Ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką czekoladową. Taką galaretką, jestem zachwycona i nieraz ten przepis, wykorzystywałam w poprzednich ciastach. Ciasto świąteczne, wyszło delikatne i przepyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    DO POSMAROWANIA:
    -220 g. 100% owoców brzoskwiń

    CZEKOLADKI:
    -1 op. 360 g. Ptasiego Mleczka

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY :
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -510 g. masy Kajmaku
    -40 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki przeźroczyste
    -900 ml. wody
    -150 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy się odklejać.
  • Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką 2. Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować dżemem.
  • Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką 3. Na tym dżemie ułożyć w odstępach czekoladki.
  • Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką 4. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną, żelatynę i krótko zmiksować. Krem porozlewać równomiernie między czekoladkach i po nich. Łopatką masę docisnąć w przestrzenie, albo blaszką postukać. Ciasto schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.
  • Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką 5. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
  • Sernik Kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką 6. Ciast przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować