Sernik na zimno, na biszkopcie. Ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką czekoladową. Taką galaretką, jestem zachwycona i nieraz ten przepis, wykorzystywałam w poprzednich ciastach. Ciasto świąteczne, wyszło delikatne i przepyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
DO POSMAROWANIA:
-220 g. 100% owoców brzoskwiń
CZEKOLADKI:
-1 op. 360 g. Ptasiego Mleczka
KREM SEROWO-KAJMAKOWY :
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-510 g. masy Kajmaku
-40 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki przeźroczyste
-900 ml. wody
-150 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
Sernik kajmakowy na biszkopcie z czekoladkami i czekoladową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wmieszać, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy się odklejać.
2.Biszkopt ułożyć w tej samem blaszce, lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować dżemem.
3.Na tym dżemie ułożyć w odstępach czekoladki.
4.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną, żelatynę i krótko zmiksować. Krem porozlewać równomiernie między czekoladkach i po nich. Łopatką masę docisnąć w przestrzenie, albo blaszką postukać. Ciasto schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.
5.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce.
6.Ciast przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze