Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką, ale nie długo. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu, obrócić na ręcznik i zdjąć papier. Ostudzić i ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.Nasączyć sokiem z brzoskwiń.
2.masa- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Ubić ser z jogurtem, śmietanką i pudrem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wylać na biszkopt i wyrównać.
3.Poukładać połówki odsączonych brzoskwiń, lekko wciskając w masę. Schłodzić w lodówce.
4.galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozpuścić w nim galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na brzoskwinie. Ciasto, schłodzić i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze