Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Cieszę się, że wreszcie pojawiły się jagody. Gdy tylko je zobaczyłam, odrazu pomyślałam o idealnym serniku jagodowym - takim kremowym, delikatnym i rozpływającym się w ustach.Nie będę się rozpisywać, sami zobaczcie zdjęcia :) !

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm):
    900 g twarogu zmielonego dwu - trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
    250 ml śmietany 18 %
    4 jajka
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1 szklanka cukru
    około 300 g jagód
    (można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)

    Składniki na spód:
    około 200 g ciastek digestive lub markiz (bez masy)
    80 g roztopionego masła

    Składniki na polewę:
    250 ml śmietany 18 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia - ale uwaga - sam spód ! Tortownicę owiń 2 - 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki.

    2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę.
    W odzielnym naczyniu zblenduj jagody. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru.
    Następnie - masę przelej na ciasteczkowy spód wyrównaj.
    Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy - na jedną - włóż sernik, piętro niżej - naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika - obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut - do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.

    3. Gdy sernik będzie gotowy - zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut.
    Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
    Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień - można go śmiało jeść.
    Można go udekorować jagodami.
    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować