Cieszę się, że wreszcie pojawiły się jagody. Gdy tylko je zobaczyłam, odrazu pomyślałam o idealnym serniku jagodowym - takim kremowym, delikatnym i rozpływającym się w ustach.Nie będę się rozpisywać, sami zobaczcie zdjęcia :) !
6 godz. 40 min
Składniki:
Składniki (forma o średnicy ok. 25 cm):
900 g twarogu zmielonego dwu - trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
250 ml śmietany 18 %
4 jajka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru
około 300 g jagód
(można użyć mrożonych jagód. Przed zblendowaniem należy je rozmrozić)
Składniki na spód:
około 200 g ciastek digestive lub markiz (bez masy)
80 g roztopionego masła
Składniki na polewę:
250 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotuj spód : Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia - ale uwaga - sam spód ! Tortownicę owiń 2 - 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Włóż do lodówki.
2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zmiksuj na gładką masę.
W odzielnym naczyniu zblenduj jagody. Dodaj je do masy serowej i zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru.
Następnie - masę przelej na ciasteczkowy spód wyrównaj.
Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy - na jedną - włóż sernik, piętro niżej - naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika - obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut - do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
3. Gdy sernik będzie gotowy - zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 minut.
Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień - można go śmiało jeść.
Można go udekorować jagodami.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze