sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie sernika i jagód daje w rezultacie wspaniały kolor i pyszny smak :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spód:
    3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/5 kostki margaryny

    Składniki na masę serową:
    900 g twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego
    5 jajek
    1 i 1/2 budyniu waniliowego
    1,5 szklanki jagód
    1 szklanka drobnego cukru

    Polewa czekoladowa:
    150 g gorzkiej czekolady
    50 g masła
    100g cukru
    100 ml zagęszczonego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy ciastem spód tortownicy.
  • 2. Masa serowa:
    Jagody blendujemy a następnie przecieramy przez sito, pozbywając się skórki i pesteczek. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, nie może być żadnych grudek sera. W razie potrzeby można sobie pomóc blenderem ;) Masę serową wylewamy na ciasto w tortownicy. Piec w temp 160 C ok 1 godzinę. Sernik jest upieczony gdy po dotknięciu patyczkiem sprężynuje. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Polewa:
    Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy cukier, dokładnie mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodoajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści i dorzucamy masło, polewa zrobi nam się lśniąca. Polewamy sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować