Sernik jaglany z jagodami na daktylowo - kokosowo - migdałowo -owsianym spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolejna odsłona ciasta na bazie kaszy jaglanej, równie pyszna ... polecam

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD:

    100 g mielonych migdałów
    100 g daktyli /namoczonych w ciepłej wodzie/
    1 szkl. płatków owsianych
    1/2 szkl. kokosu
    1 łyżka oleju kokosowego
    odrobina wody

    MASA JAGLANA:

    200 g kaszy jaglanej
    1 szkl. orzechów nerkowca
    100g stropu z agawy
    sok z 1 cytryny

    PONADTO:

    2 szklanki jagód mrożonych
    4 łyżeczki żelatyny
    mięta
    jagody do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik jaglany z jagodami na daktylowo - kokosowo - migdałowo -owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zmielić razem z kokosem w rozdrabniaczu.
  • 2. Daktyle zblendować na gładką masę.
  • 3. Wszystkie składniki na spód połączyć ze sobą, wyrobić zwartą masę. Gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę wody.
  • 4. Masą wyłożyć dno tortownicy /18 cm/, dokładnie ugnieść palcami.
  • 5. Kaszę jaglaną wypłukać, zalać 4 szklankami wody, dodać orzechy nerkowca.
  • 6. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min, aż kasza wchłonie całą wodę.
  • 7. Gorącą, rozgotowaną kaszę zblendować na gładką masę, dodać syrop z agawy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • 8. 2/3 masy wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, odstawić do stężenia.
  • 9. 1/3 masy jaglanej zmiksować z 1 szklanką lekko rozmrożonych jagód.
  • 10. 2 łyżeczki żelatyny napęcznieć w odrobinie wody, następnie rozgrzać w kąpieli wodnej i dodać do masy jagodowo - jaglanej.
  • 11. Masę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
  • 12. 1 szklankę jagód zagotować, zblendować.
  • 13. 2 łyżeczki żelatyny napęcznieć w odrobinie wody, następnie rozgrzać w kąpieli wodnej i dodać do zmiksowanych jagód.
  • 14. Kolejną warstwę wylać na ciasto. Odstawić do zastygnięcia,
  • 15. Przed podaniem udekorować świeżymi jagodami i listkami mięty.
  • 16. Źródło: www. ervegan.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować