Sernik kokosowo-jaglany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania a ze stołu znika bardzo szybko :) Połączenie kokosu i płatków jaglanych okazało się dobrym pomysłem, gdyż całość wyszła bardzo smaczna, delikatna, i czuć w nim i kokos i płatki jaglane :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

    SPÓD CIASTECZKOWY
    300 g herbatników maślanych
    15 g wiórków koksowych
    80 g masła

    1 kg twarogu sernikowego
    4 jajka
    220 g śmietanki 30%
    140 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
    50 g wiórków kokosowych
    50 g płatków jaglanych błyskawicznych

    POLEWA
    50 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
    50 g śmietanki 30%

    POSYPKA
    50 g wiórków kokosowych
    50 g płatków jaglanych błyskawicznych
    35 g cukru
    20 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik kokosowo-jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka razem z wiórkami dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym.
  • 2. Do ciasteczek wlewamy masło i mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń, wiórki, płatki jaglane. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika.
  • 4. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 5. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, cały czas mieszając. Gotową letnią polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika.
  • 6. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy płatki jaglane i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek.
  • 7. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wysypujemy ją na jeszcze nie zastygniętą polewę na serniku i rozkładamy na całości delikatnie przyklepując spodem łyżki. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce.

Porady

Jeśli chcemy słodszy sernik to cukru możemy dać 170g. Posypki wychodzi dużo (ja lubię taką jej ilość), ale można zrobić jej mniej by była cieńsza warstwa posypki na wierzchu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować