Sernik kokosowo-jaglany

  • wyświetlono: 686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania a ze stołu znika bardzo szybko :) Połączenie kokosu i płatków jaglanych okazało się dobrym pomysłem, gdyż całość wyszła bardzo smaczna, delikatna, i czuć w nim i kokos i płatki jaglane :)

2017-07-01ab
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

SPÓD CIASTECZKOWY
300 g herbatników maślanych
15 g wiórków koksowych
80 g masła

1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
220 g śmietanki 30%
140 g cukru
16 g cukru waniliowego
40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
50 g wiórków kokosowych
50 g płatków jaglanych błyskawicznych

POLEWA
50 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
50 g śmietanki 30%

POSYPKA
50 g wiórków kokosowych
50 g płatków jaglanych błyskawicznych
35 g cukru
20 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kokosowo-jaglany

  • 1. SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka razem z wiórkami dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym.
  • 2. Do ciasteczek wlewamy masło i mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń, wiórki, płatki jaglane. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika.
  • 4. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny.
  • 5. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, cały czas mieszając. Gotową letnią polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika.
  • 6. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy płatki jaglane i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek.
  • 7. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wysypujemy ją na jeszcze nie zastygniętą polewę na serniku i rozkładamy na całości delikatnie przyklepując spodem łyżki. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce.

Porady

Jeśli chcemy słodszy sernik to cukru możemy dać 170g. Posypki wychodzi dużo (ja lubię taką jej ilość), ale można zrobić jej mniej by była cieńsza warstwa posypki na wierzchu :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiórki kokosoweczekoladasernikherbatnikiśmietanka 30płatki jaglane

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik pod kokosową chmurką

Dodane przez: Jola1977-1977

Sernik pod kokosową chmurką

Taki sernik na kruchym spodzie,...

Kokosowy sernik z jabłkami

Dodane przez: pysiek4

Kokosowy sernik z jabłkami

Pyszny,delikatny sernik z dodatkiem...

sernik limonka

Dodane przez: viki2903

Limonkowo-kokosowy sernik na zimno

orzeźwiający sernik na zimno z...

Kokosowy sernik z Rafaello

Dodane przez: Kamila26

Kokosowy sernik z Rafaello

Sernik wychodzi na prawdę pyszny,...

sernik

Dodane przez: ladygoga

Sernik kokosowy

Ciekawy smak i puszysta konsystencja:)

Kokosowy sernik z ananasem 11

Dodane przez: Elisa

Kokosowy sernik z ananasem

Idealny sernik na niedzielę. Kokos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE