Sernik gotowany (z bakaliami)

  • wyświetlono: 1820 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty kruchego ciasta zmiękną.

maariola1988
  • 120min

Składniki

Ciasto kruche:

1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12 dag margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę serową:
1 kg sera białego zmielonego
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajo
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
Dodatkowo do masy serowej:
paczka rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana

Polewa:

120 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao( czubate)
4 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany (z bakaliami)

  • Ciasto przygotowywanie1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą z nich do wymiarów małej blaszki do pieczenia(22x24)
    Każdy blat pieczemy ok. 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
  • Masa serowa2. Masa serowa:
    Do dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość.Dodajemy masło.Rozpuszczamy. Potem wsypujemy bakalie. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
  • przekładanie3. WYKONANIE :
    Ciepłą masą serową przekładamy wystudzone blaty ciasta kruchego.
    (radzę zrobić w blaszce , w której pieczemy blaty, gdyż ciepła masa serowa nim zastygnie może lekko wypływać). Wyrównujemy.Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na noc w chłodne miejsce( aby ciasto ładnie zmiękło).
  • Polewa4. Polewa:
    Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. Odstawiamy do chłodu na 3 godziny.

Porady

Kandyzowaną skórkę pomarańczową można przygotować samemu, siekając skórkę z pomarańczy w kostkę i dusząc ją na małym ogniu 15 minut.Następnie zasypać 4 łyżkami cukru i dusić w syropie jeszcze 10 minut( w razie potrzeby dolewając trochę wody)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieWielkanocbakaliesernik gotowany

Komentarze

Podobne przepisy

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki

Dodane przez: Dalia84

Sernik z gotowanymi ziemniakami

Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam....

Sernik z bakaliami i kruszonką

Dodane przez: jolantagłówka

Sernik z bakaliami i kruszonką

Kruchy, delikatny i mocno kakaowy...

Dodane przez: maryś

Sernik z gotowanego mleka

Ze starego zeszytu z przepisami

Gotowany sernik z orzechami

Dodane przez: monikaT83

Gotowany sernik z orzechami

To mój pierwszy gotowany sernik...

sernik gotowany

Dodane przez: koalka

Sernik gotowany z mleka i jaj

Świetna alternatywa na sernik gotowany...

Sernik na zimno z bakaliami Zosi

Dodane przez: silije27

Sernik na zimno z bakaliami

Ten przepis jest u nas w rodzinie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE