Sernik gotowany (z bakaliami)

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty kruchego ciasta zmiękną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1/2 kg mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 żółtka
    12 dag margaryny
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Składniki na masę serową:
    1 kg sera białego zmielonego
    1,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    1 jajo
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka budyniu waniliowego
    Dodatkowo do masy serowej:
    paczka rodzynek
    skórka pomarańczowa kandyzowana

    Polewa:

    120 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki kakao( czubate)
    4 łyżki mleka
    1 czubata łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik gotowany (z bakaliami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przygotowywanie 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.Po wyjęciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą z nich do wymiarów małej blaszki do pieczenia(22x24)
    Każdy blat pieczemy ok. 25 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
  • Masa serowa 2. Masa serowa:
    Do dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość.Dodajemy masło.Rozpuszczamy. Potem wsypujemy bakalie. Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 1 łyżką budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia.
  • przekładanie 3. WYKONANIE :
    Ciepłą masą serową przekładamy wystudzone blaty ciasta kruchego.
    (radzę zrobić w blaszce , w której pieczemy blaty, gdyż ciepła masa serowa nim zastygnie może lekko wypływać). Wyrównujemy.Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na noc w chłodne miejsce( aby ciasto ładnie zmiękło).
  • Polewa 4. Polewa:
    Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty. Polewamy ciasto. Odstawiamy do chłodu na 3 godziny.

Porady

Kandyzowaną skórkę pomarańczową można przygotować samemu, siekając skórkę z pomarańczy w kostkę i dusząc ją na małym ogniu 15 minut.Następnie zasypać 4 łyżkami cukru i dusić w syropie jeszcze 10 minut( w razie potrzeby dolewając trochę wody)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować