Sernik miodowy gotowany z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sernik smażony przełożony trzema warstwami ciast miodowych z bakaliami nasączonymi w alkoholu a całość zalana polewą deserową. To gratka dla wielbicieli ciast z alkoholem.Polecam ciasto na Święta Bożego Narodzenia, karnawał, Nowy Rok oraz na inne okazje.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma: 21*21
    Ciasto:
    600 g mąki
    4 łyżki miodu prawdziwego
    160 g masła
    2 jajka
    szklanka cukru
    1,5 łyżeczki sody

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    200 g masła
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3/4 szklanki miodu prawdziwego
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    50 g suszonych śliwek
    50 g rodzynek
    50 g żurawiny
    1/2 szklanki wódki
    200 g czekolady mlecznej
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik miodowy gotowany z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i upiec w 180 stopniach przez 10 minut.
  • 2. Ser zmielić lub zblenderować. W dużym garnku roztopić masło z miodem dodać ser i dokładnie mieszamy, dodajemy jajka oraz cukier waniliowy. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, można mikserem. Ciepłym serem przekładamy placki miodowe.
  • 3. Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką (najlepiej dzień wcześniej) Czekoladę wrzucić do miski zalać mlekiem i rozpuścić mieszając cały czas. Bakalie wrzucić do zimnej polewy i wyłożyć na ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po dwóch dniach, kiedy placki odwilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować