REKLAMA

Tort "Mięta i Czekolada"

wyświetlono: 10232 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 1

Tort o smaku czekoladek After eight... Orzeźwiająca mięta i deserowa czekolada. Idealny na Wielkanocny stół.

opublikowany: 05.04.2014
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:
    9 jaj
    niepełna szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki kakao

    Krem mocno czekoladowy:
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki margaryny
    200 ml mleka
    200 g masła

    Krem miętowy:
    500 ml śmietanki kremówki
    mała garść świeżej lub suszonej mięty (dałam pół na pół)
    2 opakowania śnieżki w proszku
    2 śmietan- fixy
    4 łyżki barwnika zielonego w żelu
Ocena:

(średnia 4.99 z 144 głosów)

Jak zrobić Tort "Mięta i Czekolada"?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Ciasto biszkoptowe:
    Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
    Do bezy dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na najniższych obrotach.
    Dodajemy mąkę i kakao przesianą na sitku z proszkiem do pieczenia.
    Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy.
    Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Studzimy i kroimy na 3 części.
  • krem czkoladowy 2. KREM CZEKOLADOWY:
    Cukier, kakao, mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy.
    Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową.
    Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
  • krem miętowy 3. KREM MIĘTOWY:
    Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty( cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła).
    Przygotowujemy naczynie i odcedzamy do niego śmietankę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia( śmietanka musi być zimna).
    Schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy śnieżki, fixy do śmietany oraz barwnik.
    Miksujemy do uzyskania gładkiej masy( krem zgęstnieje)
  • przekładanie 4. WYKONANIE:
    blat ciasta biszkoptowego
    krem czekoladowy
    blat ciasta biszkoptowego+krem miętowy
    blat ciasta biszkoptowego+ wierzch:krem miętowy
    boki :krem miętowy
    wierzch obsypujemy płatkami gorzkiej czekolady i dekorujemy miętą

Porady

Gotowy tort schładzamy w lodówce ok. 4 godziny

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: a_sad07 IMG_20190610_172103

Tort czekolada-wiśnia-adwokat

Efektowne, mocno alkoholowe ciasto, idealne na ważne okazje.

kategoria: Ciasta torty tort czekoladowy opublikowany: 26.04.2019 | wyświetlono: 660 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodycz na ustach _DSC0089

Tort CZEKOLADA Z POMARAŃCZĄ

Idealne połączenie czekolady z pomarańczą w torcie urodzinowym.

kategoria: Ciasta torty alkohole opublikowany: 28.11.2017 | wyświetlono: 530 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bpuzio bpuzio

kompot jabłko i mięta

moje ulubione zestawienie jabłka i mięty, mogę go pić bez opamiętania :))) polecam na upalne dni

kategoria: Desery Napoje kompot opublikowany: 25.05.2015 | wyświetlono: 887 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE