Tort "Mięta i Czekolada"

4.99 (144 ocen)

  • 3 godz.

Tort o smaku czekoladek After eight... Orzeźwiająca mięta i deserowa czekolada. Idealny na Wielkanocny stół.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:
    9 jaj
    niepełna szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki kakao

    Krem mocno czekoladowy:
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki margaryny
    200 ml mleka
    200 g masła

    Krem miętowy:
    500 ml śmietanki kremówki
    mała garść świeżej lub suszonej mięty (dałam pół na pół)
    2 opakowania śnieżki w proszku
    2 śmietan- fixy
    4 łyżki barwnika zielonego w żelu
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "mięta i czekolada" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Ciasto biszkoptowe:
    Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
    Do bezy dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na najniższych obrotach.
    Dodajemy mąkę i kakao przesianą na sitku z proszkiem do pieczenia.
    Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy.
    Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Studzimy i kroimy na 3 części.
  • krem czkoladowy 2. KREM CZEKOLADOWY:
    Cukier, kakao, mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy.
    Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową.
    Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
  • krem miętowy 3. KREM MIĘTOWY:
    Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty( cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła).
    Przygotowujemy naczynie i odcedzamy do niego śmietankę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia( śmietanka musi być zimna).
    Schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy śnieżki, fixy do śmietany oraz barwnik.
    Miksujemy do uzyskania gładkiej masy( krem zgęstnieje)
  • przekładanie 4. WYKONANIE:
    blat ciasta biszkoptowego
    krem czekoladowy
    blat ciasta biszkoptowego+krem miętowy
    blat ciasta biszkoptowego+ wierzch:krem miętowy
    boki :krem miętowy
    wierzch obsypujemy płatkami gorzkiej czekolady i dekorujemy miętą

Porady

Gotowy tort schładzamy w lodówce ok. 4 godziny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Świeża mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować