Tort "Mięta i Czekolada"

  • wyświetlono: 7859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Tort o smaku czekoladek After eight... Orzeźwiająca mięta i deserowa czekolada. Idealny na Wielkanocny stół.

maariola1988
  • 180min

Składniki

Składniki na biszkopt czekoladowy:
9 jaj
niepełna szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao

Krem mocno czekoladowy:
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
200 ml mleka
200 g masła

Krem miętowy:
500 ml śmietanki kremówki
mała garść świeżej lub suszonej mięty (dałam pół na pół)
2 opakowania śnieżki w proszku
2 śmietan- fixy
4 łyżki barwnika zielonego w żelu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Mięta i Czekolada"

  • biszkopt1. Ciasto biszkoptowe:
    Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
    Do bezy dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na najniższych obrotach.
    Dodajemy mąkę i kakao przesianą na sitku z proszkiem do pieczenia.
    Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy.
    Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Studzimy i kroimy na 3 części.
  • krem czkoladowy2. KREM CZEKOLADOWY:
    Cukier, kakao, mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy.
    Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową.
    Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
  • krem miętowy3. KREM MIĘTOWY:
    Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty( cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła).
    Przygotowujemy naczynie i odcedzamy do niego śmietankę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia( śmietanka musi być zimna).
    Schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy śnieżki, fixy do śmietany oraz barwnik.
    Miksujemy do uzyskania gładkiej masy( krem zgęstnieje)
  • przekładanie4. WYKONANIE:
    blat ciasta biszkoptowego
    krem czekoladowy
    blat ciasta biszkoptowego+krem miętowy
    blat ciasta biszkoptowego+ wierzch:krem miętowy
    boki :krem miętowy
    wierzch obsypujemy płatkami gorzkiej czekolady i dekorujemy miętą

Porady

Gotowy tort schładzamy w lodówce ok. 4 godziny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciena Wielkanockrem czekoladowyświeża miętatort miętowo-czekoladowykrem miętowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0lw1yv2

Dodane przez: palulka

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady

Tort zrobiłam na 5 rocznicę ślubu.Pamiętam...

Ozdoby z czekolady na tort

Dodane przez: Skotka

Ozdoby na tort z czekolady

Bardzo ładnie wyglądają na torcie,...

image-12157r3

Dodane przez: W kuchni Danusi

TORT POMARAŃCZOWY Z MANGO I KREMEM POMARAŃCZOWYM...

Tort upieczony na bazie biszkoptu...

image-0n7n6wr

Dodane przez: osawicka

Tort o smaku białej czekolady z kokosem i...

Tort zniewala wszystkich swoim...

Tort truskawkowy

Dodane przez: nataliaa92

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i...

Co tu dużo mówić... jest pyszny!!

Tort Kinder Czekolada

Dodane przez: mushu16

Tort Kinder Czekolada

Miałam mieszane uczucia, zwłaszcza,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE