Tort "Makowa mocca"

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Mocno kawowy krem, biszkoptowe ciasto i wkładka ciasta makowego. To,co kawosze lubią najbardziej:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt jasny:
    9 jaj
    9 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    9 łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt makowy:
    3 jaja
    2/3 szklanki maku
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem Mocca:
    3 czubate łyżki kawy mielonej
    250 ml wrzącej wody
    3 czubate łyżki kakao
    250 g cukru
    400 g masła
    Dodatkowo:

    wiórki czekolady białej, deserowej
    okruszki z ciasta jasnego
    płatki migdałowe
    poncz( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 150 ml gorącej wody + 2 łyżeczki spirytusu)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kawowy

Tort "makowa mocca" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt jasny 1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywną bezę.Do bezy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy( standardowy wymiar) i pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy i wyjmujemy z tortownicy( radzę nie smarować boków tortownicy tłuszczem- wtedy biszkopt nie opadnie). Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części.
  • biszkopt makowy 2. Biszkopt makowy:
    Mak mielimy 2 razy.Mąkę i proszek przesiewamy.Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę(będzie dość rzadka). Do masy jajecznej dodajemy partiami mak na przemian z mąką z proszkiem do pieczenia.Wylewamy na tortownicę i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Krem Mocca- przygotowywanie 3. Krem Mocca:
    Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły.
    Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka.Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. Gotujemy do "nitki".Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • tort-składanie 4. WYKONANIE:
    blat biszkoptu jasnego+ poncz kawowy
    krem
    blat ciasta makowego+ poncz kawowy
    krem
    blat biszkoptu jasnego
    krem+boki: krem
    dekoracja: wiórki czekolady mlecznej i białej, płatki migdałowe

Porady

Tort nie ma superregualarnych warstw jak od linijki ze względu na nasączenie, ale to właśnie czyni go bogatym w smaku. Jeśli zależy Wam na wyraźnych liniach warstw- pomińcie dodatek ponczu:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować