Tort "Makowa mocca"

  • wyświetlono: 1390 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mocno kawowy krem, biszkoptowe ciasto i wkładka ciasta makowego. To,co kawosze lubią najbardziej:)

maariola1988
  • 120min

Składniki

Składniki na biszkopt jasny:
9 jaj
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
9 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
3 jaja
2/3 szklanki maku
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem Mocca:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
Dodatkowo:

wiórki czekolady białej, deserowej
okruszki z ciasta jasnego
płatki migdałowe
poncz( 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 150 ml gorącej wody + 2 łyżeczki spirytusu)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort "Makowa mocca"

  • biszkopt jasny1. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywną bezę.Do bezy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy( standardowy wymiar) i pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Studzimy i wyjmujemy z tortownicy( radzę nie smarować boków tortownicy tłuszczem- wtedy biszkopt nie opadnie). Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części.
  • biszkopt makowy2. Biszkopt makowy:
    Mak mielimy 2 razy.Mąkę i proszek przesiewamy.Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę(będzie dość rzadka). Do masy jajecznej dodajemy partiami mak na przemian z mąką z proszkiem do pieczenia.Wylewamy na tortownicę i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Krem Mocca- przygotowywanie3. Krem Mocca:
    Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły.
    Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka.Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. Gotujemy do "nitki".Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  • tort-składanie4. WYKONANIE:
    blat biszkoptu jasnego+ poncz kawowy
    krem
    blat ciasta makowego+ poncz kawowy
    krem
    blat biszkoptu jasnego
    krem+boki: krem
    dekoracja: wiórki czekolady mlecznej i białej, płatki migdałowe

Porady

Tort nie ma superregualarnych warstw jak od linijki ze względu na nasączenie, ale to właśnie czyni go bogatym w smaku. Jeśli zależy Wam na wyraźnych liniach warstw- pomińcie dodatek ponczu:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort urodzinowytort kawowyMakowa Moccakrem mocno kawowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ten tort jest tak pyszny, że szybko znika

Dodane przez: ewa1965

Tort makowy

Upiekłam ten tort z maku, który...

Tort makowo-kawowy

Dodane przez: Jaga85

Tort makowo-kawowy

Polecam smakoszom ciast makowych....

szachownia

Dodane przez: klementynka

tort szachownica makowo-serowa

to serowo-makowy duet, przełożony...

tort makowy

Dodane przez: agarybak76

Tort makowy z galaretkami

Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem,...

Tort makowo -kawowy

Dodane przez: alaaa

Tort makowo -kawowy

Pyszny tort makowy z kawowym kremem.

tort

Dodane przez: ula243

Tort makowo-brzoskwiniowy

Tort ktory zrobilam sobie samej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE