Sernik chałwowy z posypką chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować margarynę z serkiem i cukrem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, wymieszać i zagnieść. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. 30x40.
2.Zmiksować żółtka z cukrem, potem serem . Skruszyć chałwę i przesiać budynie, wymieszać łopatką albo mikserem. Wylać na ciasto.
3.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Przesiać budyń i lekko wmieszać dolewając olej. Wyłożyć na masę serową.
Posypać migdałami.
4.Na posypkę, zmiksować margarynę z cukrem i chałwą. Przesiać mąkę i rozdrobnić w palcach na gruby żwirek, nie zagniatać.
Rozsypać po migdałach.
5.Piec ok.50-60 min, w 175 *, ale po około pół godz. przykryć papierem żeby kruszonkę nie przypalić.
Po ostygnięciu posypać pudrem cukrem.Kroić po zastygnięciu.
6.Moje wypieki:
ten sernik,
oraz testowane ciasto:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kremowka-kokosowka-6
Komentarze