Sernik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki wkładamy do malaksera i drobno siekamy, dodajemy kakao, roztopione masło i miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180stopni na 10minut. Galaretki mieszamy w 500ml wrzącej wody. Wstawiamy do lodówki, żeby delikatnie zastygły. Teraz bierzemy się za sernik.
Mleko gotujemy z 5 łyżkami cukru. Śmietanę mieszamy w misce z jajkami. Na gotujące mleko wlewam śmietanę wymieszaną z jajkami. Skręcam gaz i pomalutku ma pyrkać,co jakiś czas mieszamy, aż zrobi się ser a serwatka będzie przeźroczysta. Ser wylewamy na gęste duże sito, lub gazę i czekamy aż obcieknie. Następnie ucieramy masło z pudrem i dodajemy po trochu ser i olejek. Delikatnie miksujemy. Do masy serowej dodajemy pokrojone w kostkę truskawki, ale nie wszystkie, jedno opakowanie zostawiamy na wierzch sernika. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na zrobiony wcześniej i ostudzony spód z herbatników nakładamy masę serową. Na wierzch układamy pokrojone w plastry truskawki. I zalewamy galaretką truskawkową. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Smacznego
Porady
Galaretka nie może być za rzadka bo wsiąknie w ser.
Komentarze