Roladki naleśnikowe z owocami i sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy wodę i mleko,następnie wbijamy jajka.Dodajemy cukier i stopniowo mąkę ciągle miksując.Placki naleśnikowe smażymy z obu stron ,aż się zarumienią.(Najlepsza do smażenia naleśników jest patelnia teflonowa,zawsze wyjdą jakie ciasto by nie było)
sposób wykonania sosu:
Do garnka o grubym dnie wlewamy śmietankę i mleko,słodzimy.Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wrzucamy do mleka nasionka razem z laską.Zagotowujemy.Po zagotowaniu wyciągamy laskę wanilii i wlewamy gorące mleko do rozbełtanych żółtek ciągle mieszając,następnie przelewamy sos do garnka i stawiamy na malutkim ogniu gotując, aż sos zgęstnieje nie przerywając mieszania.Uważać, aby żółtka się nie ścięły,bo zrobi się jajecznica.
Naleśniki zwijamy w roladkę i kroimy w grubsze plastry.Układamy na talerzu,posypujemy owocami i polewamy sosem waniliowym smacznego ;-)
Komentarze