Owoce morza na kremie ze szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten przepis jest rewelacyjny. Zrobiłam go biorąc udział w konkursie. Wymyśliłam go nie mogąc zasnąć. Lekki zdrowy i bardzo smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • -450 g szparagów, z łodygami obranymi z grubych włókien i odciętą końcówką
    -2 obrane i roztarte ząbki czosnku
    -4 żółtka
    -2łyżki śmietany 30%
    - świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
    -sól
    -8szt małży
    -8szt surowych krewetek black tiger
    -koperek do ozdobienia
    -100ml bulionu
    -50ml białego wina
    -sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Owoce morza na kremie ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie małży i krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia,zostawiamy ogonki w krewetkach.Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut,jak będą za miękkie nic się nie stanie.Do rondelka o grubym dnie dajemy 2łyżki masła,zmiażdżony czosnek i posolone,popieprzone i skropione sokiem z cytryny małże z krewetkami.Wszystko dokładnie mieszamy.Wlewamy 50ml białego martini i dusimy,aż odparuje alkohol.Podlewamy bulionem.Dusimy jeszcze około 5 min.Szparagi po ugotowaniu odsączamy i kroimy na kawałki ,następnie wrzucamy do malaksera, krewetki z małżami odkładamy i przykrywamy żeby nie ostygły,wlewamy wywar do malaksera ze szparagami,podlewamy śmietaną i miksujemy.Gorący wywar przecedzamy przez sitko do rondelka z rozbełtanymi żółtkami,dajemy na malutki ogień i ciągle mieszając gotujemy,aż sos zgęstnieje,ale pilnujemy,żeby się nie ściął .Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.Na talerz wlewamy gorący krem szparagowy układamy owoce morza,posypujemy koperkiem.Podajemy od razu .Smacznego

Porady

To danie podajemy od razu nie odgrzewamy na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować