Serniczki z kremem limonkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Zamiast piec sernik warto przygotować takie serniczki na jeden kęs. Są bardziej podzielne, krócej się je piecze i tak ślicznie prezentują się na paterze. Uwielbiam je podawać z kwaśnym curdem czyli angielskim kremem. Tym razem przygotowałam go z limonek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
    • 50g masła,
    • SERNICZKI:
    • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • 250g serka mascarpone,
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 1 jajko,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • KREM LIMONKOWY:
    • 3 jajka,
    • Skórka starta z 1 dużej lub 2 małych limonek,
    • ½ szklanki soku wyciśniętego z limonki,
    • 150g cukru (3/4 szklanki),
    • 60g zimnego masła,
    • Szczypta soli,
    • DODATKOWO:
    • małe beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka

Serniczki z kremem limonkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.
    SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    KREM LIMONKOWY: Limonki sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
    W rondelku z grubym dnem umieszczamy jajka, sok i skórkę z limonki, cukier. Miksujemy je do otrzymania jednolitej masy. Masę wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Masę podgrzewamy przez kilka minut (powinno to zająć 4-5 minut) tzn. do momentu aż zacznie gęstnieć. Masa nie powinna się zagotować. Wówczas zdejmujemy ją z ognia i dodajemy sól oraz stopniowo masło. Cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia masła.
    Krem jest gotowy. Krem przecieramy przez gęste sitko, a to po to, by pozbyć się skórki i otrzymać gładką konsystencję. Skórkę używamy tylko aromatyzowania kremu. Krem przekładamy do pojemniczka. Gdy ostygnie chowamy go do lodówki. Krem w lodówce zgęstnieje.
    Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu limonkowego. Układamy na nich beziki tuż przed podaniem. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować