CANNOLI Z KREMEM LIMONKOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sycylijski przysmak na polskim stole!Rurki Cannoli wyszły niesamowicie delikatne i chrupiące.Wypełniłam je kremem o smaku limonkowym , który idealnie orzeźwia całość!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    mąka pszenna – 250 g
    * białe , wytrawne wino – 50 – 80 ml
    żółtko – 2 szt
    * cukier puder – 2 łyżki
    * roztopione masło – 50 g

    NADZIENIE:

    * ricotta – 250 g
    * śmietana 36% – 100 ml
    * cukier puder – ok. 100 g
    limonka – 1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cannoli z kremem limonkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, zawijamy w folię, odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

    Po schłodzeniu rozwałkowujemy bardzo cienko, wycinamy okręgi ( ok. 7 cm ), nawijamy na metalowe rurki ( dokładnie sklejamy, tak by zapobiec otwieraniu podczas smażenia ).

    Nawinięte na rurki ciasto smażymy na głębokim oleju, pilnując, żeby całe rurki były zanurzone w oleju.

    NADZIENIE:

    Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, sokiem z limonki i otartą skórką.

    Dodajemy ubitą na puch śmietanę , mieszamy i chłodzimy ok. 30 minut.

    CAŁOŚĆ:

    Cannoli nadziewamy przygotowanym serkiem bezpośrednio przed podaniem.

    Posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować