Serniczki cytrynowe

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Średni

Pieczone w foremkach do muffinek, małe serniczki, idealne do popołudniowej kawy.

  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD:
    - opakowanie herbatników: 100 gramów
    - biszkopty herbatnikowe: 0.5 opakowania
    - rozpuszczone masło lub margaryna: 50 gramów
    MASA:
    - mielony twaróg: 300 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - sok z limonki: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 0.5 łyżki
    - cukier puder: 0.67 szklanki
    - aromat cytrynowy kilka kropel: 1 mililitr
    WIERZCH:
    - masa krówkowa: 0.33 opakowania
    - lentilki/smarties doozdoby: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Sok Jajko

Serniczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowe serniczki 1. Herbatniki i biszkoptów zmiksować na drobny pył. Dolać rozpuszczonego masła, wsypać do natłuszczonych foremek, docisnąć, uformować spód. W misie umieścić twaróg, jaja oraz cukier puder. Miksować chwilę na niewielkich obrotach miksera, by składniki się wymieszały. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku z parą* nagrzanym do 175'C przez 45-60 minut, aż do ścięcia się brzegów i wierzchu ciasta. By wierzch zachował jasny kolor, należy szczelnie przykryć formę folia aluminiową. By łatwiej piec, można foremki wstawić do aluminiowej formy na muffinki. Po upieczeniu studzić serniczki w piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadzić po wierzchu masę krówkową, ozdobić drażetką. Kilka drażetek można dodać do środka masy serowej po wlaniu jej do foremek - czekolada w środku ciasta rozpuści się pod wpływem ciepła, nadając ciastu bardziej czekoladowy smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować