Serniczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki i biszkoptów zmiksować na drobny pył. Dolać rozpuszczonego masła, wsypać do natłuszczonych foremek, docisnąć, uformować spód. W misie umieścić twaróg, jaja oraz cukier puder. Miksować chwilę na niewielkich obrotach miksera, by składniki się wymieszały. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku z parą* nagrzanym do 175'C przez 45-60 minut, aż do ścięcia się brzegów i wierzchu ciasta. By wierzch zachował jasny kolor, należy szczelnie przykryć formę folia aluminiową. By łatwiej piec, można foremki wstawić do aluminiowej formy na muffinki. Po upieczeniu studzić serniczki w piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie, rozprowadzić po wierzchu masę krówkową, ozdobić drażetką. Kilka drażetek można dodać do środka masy serowej po wlaniu jej do foremek - czekolada w środku ciasta rozpuści się pod wpływem ciepła, nadając ciastu bardziej czekoladowy smak.
Komentarze