Cytrynowe mini serniczki z czekoladą

4.5 (142 ocen)

  • 45 min

Na 12 serniczków.

  • 45 min

Składniki:

  • Spód:
    90 g herbatników
    30 g roztopionego masła

    Masa serowa:
    250 g twarożku (ja użyłam serka śmietankowego, jak do kanapek)
    200 g serka homogenizowanego (tutaj serek Danio waniliowy)
    4-5 łyżek cukru
    1 jajko
    1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z jednej cytryny

    Polewa:
    100 g czekolady (tutaj: Wedel mleczna)
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Babeczki Babeczki Herbaty

Cytrynowe mini serniczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bu2eni 1. Herbatniki pokruszyć na "piach" wymieszać z roztopionym masłem, wsypać na spód każdej z papilotek w formie i docisnąć formując spód serniczków. Tutaj za pomocą korka.
  • image-1edifam 2. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszać na jednolitą masę, na koniec dodać skórkę z cytryny.
  • image-02xsgb1 3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Papilotki wypełnić masą do 3/4 wysokości. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120°C. Serniczki piec 25 minut.
  • image-1t0xku2 4. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na wystudzone serniczki. Najlepiej schłodzić w lodówce przez minimum 2h.

Porady

Jeśli czekolada nie jest płynna można dodać więcej masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czekolada Herbatniki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować