Masa serowa:
250 g twarożku (ja użyłam serka śmietankowego, jak do kanapek)
200 g serka homogenizowanego (tutaj serek Danio waniliowy)
4-5 łyżek cukru
1 jajko
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z jednej cytryny
Polewa:
100 g czekolady (tutaj: Wedel mleczna)
1 łyżeczka masła
Cytrynowe mini serniczki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć na "piach" wymieszać z roztopionym masłem, wsypać na spód każdej z papilotek w formie i docisnąć formując spód serniczków. Tutaj za pomocą korka.
2.Wszystkie składniki na masę serową dokładnie wymieszać na jednolitą masę, na koniec dodać skórkę z cytryny.
3.Piekarnik nagrzać do 180°C. Papilotki wypełnić masą do 3/4 wysokości. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 120°C. Serniczki piec 25 minut.
4.Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na wystudzone serniczki. Najlepiej schłodzić w lodówce przez minimum 2h.
Porady
Jeśli czekolada nie jest płynna można dodać więcej masła.
Komentarze