Serca drobiowe w sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Serca w pysznym sosie - lekko słodkim dzięki marchewce i lekko ostrym dzięki chrzanowi.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Serca drobiowe - 600g (już obranych)
    Marchew - 2 średnie
    Seler - 1 nieduży
    Cebula - 2szt
    Jałowiec - 6 ziarenek
    Ziele angielskie - 6 ziarenek
    Liść laurowy - 3szt
    Chrzan (u mnie świeżo starty korzeń) - 2 łyżki
    Sól, pieprz, pieprz ziołowy
    Mąka - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serca drobiowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca najpierw musimy przygotować. Myjemy je, odcinamy tłuszcz, wyciągamy ze środka krew, tniemy na pół. To najbardziej pracochłonna część gotowania.
    Serca zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy (na małym ogniu 20 minut od wrzenia). Teraz zdejmujemy szumowiny. Dodajemy pokrojoną marchew, cebule i selera oraz jałowca, ziele angielskie i liście. Gotujemy, aż serca będą miękki czyli jeszcze 20-30 minut. Na końcu dodajemy chrzan i mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody, gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie doprawiamy do smaku.

    Idealnie komponuje się kaszą gryczaną i buraczkami.

Porady

Jeśli gotujecie serca w całości, będzie trzeba je dłużej gotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować