Selerowa zupa krem

0 (0 ocen)

Mój sposób na przemycenie nawet dla niejadka wielu warzywnych witamin. Zupa jest pyszna, aromatyczna, sycąca i pachnąca.

Składniki:

  • Składniki:
    1 duży seler
    1 por
    2 małe ziemniaki
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    ok. 2 - 21/2 litry rosołu lub 2 kostki rosołowe
    2 łyżki masła
    drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Selerowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyć i obrać. Seler i ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w krążki, pora w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy seler, marchew i pora. Całość lekko podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podduszone warzywa zalewamy bulionem (lub wodą - wtedy dodajemy kostkę rosołową), dodajemy ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotować, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po zagotowaniu wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Zupa świetnie smakuje z grzankami lub ptysiami.

Porady

Jeśli po zblendowaniu okaże się, że zupa jest zbyt gęsta można dolać odrobinę wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować