Sękacz z jabłkiem, kremem orzechowym i czekoladą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja rodzina bardzo lubi jabłka, desery z jabłkami, ciasta z jabłkami, Sękacz też jest ulubionym ciastem mojej rodziny. To ciasto jest troszkę pracochłonne, ale zapewniam warto poświęcić czas. Jabłka w towarzystwie orzechów laskowych są naprawdę dobre.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    7 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki drobnego cukru

    1,5 l jabłek prażonych do szarlotki
    łyżka cynamonu
    1/2 szklanki cukru
    galaretka cytrynowa 70 g
    żelatyna do deserów 40 g

    100 g orzechów laskowych
    150 ml mleka
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    2 łyżki serka z wiaderka

    150 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    50-80 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sękacz z jabłkiem, kremem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać wymieszane obie mąki, pszenną i ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić drobnym cukrem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
    Tortownicę ( 20x30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć 4-5 łyżek masy i rozsmarować. Włożyć do pieca nagrzanego do 220 stopni na ok 5-7 min. Widać jak robi się brązowa skórka. Wyjąć tortownicę i znowu rozsmarować 4-5 łyżek masy i do pieca. Tak powtarzać tę czynność aż do wyczerpania masy. Jeszcze zostawić w piecu na ok 10 min.
    Wystudzić.
    Jabłka przełożyć do garnka i bardzo mocno zagrzać, mieszać. W międzyczasie dodać cukier, cynamon. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie - ok 1/2 szklanki. Dodać do jabłek i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ciasto.
    Pozostawić do całkowitego wystudzenia i stężenia masy jabłkowej.
    Orzechy laskowe drobno posiekać i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem i zagotować. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać orzechy z rondelka i serek. Dokładnie wymieszać.
    Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i całość wstawić do lodówki do schłodzenia.
    W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa.
    Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać posiekanymi drobno orzechami.
    Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować