Przepis Ewy Wachowicz, bardzo dobry sękacz, takie pieczenie warstwowe powoduje że ciasto nie jest za suche a w połączeniu z czekoladą i dodatkami to pyszny smakołyk.
60 min
Składniki:
Ciasto
200 g masła
100 g cukru pudru
6 jajek (odzielnie białka i żółtka)
1 szczypta soli
50 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
Dodatki
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady ciemnej (ok. 70 % kakao)
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
2 garście płatków migdałowych
2 łyżki dowolnej posypki cukrowej
1.Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, można zrobić to mikserem. Miksująć dodawać stopniowo po jednym żółtku.
2.Mąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać i dodawać po 1 łyżce do ubitych żółtek. Zmiksować na jednolitą masę. Osobno ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
3.Tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.
4.Do tortownicy nałożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarować równomiernie po powierzchni i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 4-5 minut (pilnując dokładnie czasu). Na upieczoną warstwę nałożyć kolejną i powtórzyć wszystkie czynności (warstw wyjdzie 8-9). Postępować tak samo, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
5.Połamaną czekoladę wraz z mlekiem i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Migdały uprażyć na suchej, teflonowej patelni.
Ciasto pokroić na trójkąty, u mnie było ich 16, ale można na większe np. 8 trójkątów. Każdy taki trójkąt maczamy w gorącej i płynnej czekoladzie i w zależności od upodobań obsypujemy płatkami migdałowymi lub cukrową posypką.
Komentarze