Sękacz domowy z powidłami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sękacz jest dość suchym ciastem ,ale w wersji z powidłami jest super, lekko wilgotny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g masła
    6 łyżek cukru
    6 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    słoiczek powideł ( moje własnej roboty )
    żółtko

    200g masła
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    garść morwy kandyzowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sękacz domowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywna pianę .
    Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać .Dodać mąki i piane z białek.
  • 2. Powidła pomieszać z żółtkiem.
  • 3. Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wyłożyć 3 - 4 łyżki ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiec ok 15 min, aż zrobi się brązowa skórka. Następnie wyjąć ciasto i posmarować powidłami i na powidła wyłożyć kolejną warstwę ciasta ...i do pieca. Czynność powtarzać aż do wyczerpania ciasta i powideł. Trwa to ok 75 minut.
  • 4. W rondelku rozpuścić masło , dodać cukier i kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać aż wszystko się połączy. Do wystudzonej lekko polewy dodać morwę. Taką polewę wylać na wystudzony sękacz. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować