Sękacz domowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywna pianę .
Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać .Dodać mąki i piane z białek.
2.Powidła pomieszać z żółtkiem.
3.Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wyłożyć 3 - 4 łyżki ciasta i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiec ok 15 min, aż zrobi się brązowa skórka. Następnie wyjąć ciasto i posmarować powidłami i na powidła wyłożyć kolejną warstwę ciasta ...i do pieca. Czynność powtarzać aż do wyczerpania ciasta i powideł. Trwa to ok 75 minut.
4.W rondelku rozpuścić masło , dodać cukier i kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać aż wszystko się połączy. Do wystudzonej lekko polewy dodać morwę. Taką polewę wylać na wystudzony sękacz. Smacznego.
Komentarze