1.Masło wraz z cukrem ucieramy dodajemy żółtka i miksujemy aż do konsystencji " puchu" lekko płynna ale puszysta..
Mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy)
3.Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu.
4.Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na upieczony spód kładziemy powtórnie 3 łyzki ciasta rozsmarowujemy i pieczemy ponownie aż zarumieni się nam góra.
Komentarze