Sękacz domowy

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Każdy choć raz w życiu jadł sękacza, ciasto w domowych warunkach oryginalnego smaku nie powtórzy, ale jest równie pyszne i bardzo proste w wykonaniu

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    250 gram masła
    1 szklanka mąki krupczatki
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanki cukru

    ( użyłam szklanki pojemności 250 ml,)

    15 gram proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Torty Desery Biszkopty

Sękacz domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wraz z cukrem ucieramy dodajemy żółtka i miksujemy aż do konsystencji " puchu" lekko płynna ale puszysta..

    Mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy)
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu.
  • 4. Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

    3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na upieczony spód kładziemy powtórnie 3 łyzki ciasta rozsmarowujemy i pieczemy ponownie aż zarumieni się nam góra.

    Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować