Sękacz domowy

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pierwszy raz zobaczyłam sękacz na stole weselnym w Augustowie. Miał chyba z metr wysokości. Podziwiałam i patrzyłam z uznaniem. Jeszcze na dokładkę okazało się, że to coś jest pyszne.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    20 dkg masła miękkiego
    10 dkg cukru pudru
    10 dkg cukru ( drobny kryształ )
    6 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem
    mała puszka kajmaku
    20 dkg masła

    dla ozdoby połówki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kajmak

Sękacz domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać wymieszane obie mąki, pszenną i ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić drobnym cukrem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć 3 łyżki masy i rozsmarować. Włożyć do pieca - 220 stopni na ok 5 min. Widać jak robi się brązowa skórka. Wyjąć tortownicę i znowu rozsmarować 3 łyżki masy i do pieca. Tak powtarzać tę czynność aż do wyczerpania masy.

    Krem- spienić masło i dodawać małymi porcjami kajmak. Takim kremem posmarować wystudzone ciasto. Ozdobić połówkami orzechów włoskich.
    Smacznego.

Porady

To ciasto nie pozwala odejść od pieca, ale warte jest tej pracy. W cieście nie ma proszku do pieczenia. Kiedyś z rozpędu wsypałam. Ciasto było tak samo smaczne, ale porobiły się wybrzuszenia i paseczki nie były równe. Ale było pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować