Schab ze śliwką w galarecie

5 (194 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Doskonała potrawa na przyjęcie gości ,na święta

  • 4 godz. 10 min

Składniki:


  • 1 ,5 kg schabu

    10 dkg śliwek suszonych
    Majeranek
    Sól
    Pieprz
    Olej
    2 łyżki żelatyny

Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab ze śliwką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, nożem zrobić kieszeń w środku schabu i nadziać śliwkami. Następnie natrzeć majerankiem , solą , pieprzem i olejem .Odstawić na 2 godziny
    Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki .wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 stC około 1,5 godz. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche .
    Mięso ostudzić. Sos z pieczeni odtłuścić .Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie .
    Do garnka wlać sos z pieczeni ,uzupełnić przegotowaną wodą do 1 litra , zagotować i dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem.
    Schab pokroić w plastry i zalać tężejącą galaretą.

Porady

Zamiast śliwką można nadziać schab morelami suszonymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować