Schab z warzywami po cygańsku

4.49 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Miła alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, pod taką warzywną kołderką mięso jest kruche i soczyste, polecam na codzienny jak i niedzielny obiad.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 grubych plastrów schabu bez kości

    5 -6 średnich marchewek

    3 cebule

    Kawałek pora

    20 dag ostrego sera żółtego

    3 łyżki majonezu

    1 łyżka musztardy sarepskiej

    2 ząbki czosnku

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Koperek do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Schab z warzywami po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wykonanie:

    Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.

    Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.

    Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pora w krążki.
  • Przygotowanie 2. Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć częsć warzyw wymieszanych ze sobą.

    Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki, cebuli oraz pora. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i musztardą . Potrawę przykryć folią aluminiową. Włożyć do zimnego piekarnika piec przez 1,5 godziny w 180*c na grzaniu góra-dół.
  • Przygotowanie 3. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny. Aż schab będzie mięciutki.

    Podawać posypany koperkiem z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować