Miła alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, pod taką warzywną kołderką mięso jest kruche i soczyste, polecam na codzienny jak i niedzielny obiad.
Schab z warzywami po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Pora w krążki.
2.Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć częsć warzyw wymieszanych ze sobą.
Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki, cebuli oraz pora. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i musztardą . Potrawę przykryć folią aluminiową. Włożyć do zimnego piekarnika piec przez 1,5 godziny w 180*c na grzaniu góra-dół.
3.Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny. Aż schab będzie mięciutki.
Komentarze