Kotlety schabowe pod smaczną warzywną kołderką polecam na lekkie danie obiadowe zamiast tradycyjnych smażonych,pycha!
Składniki:
70-80 dag schabu bez kości
3-4 marchewki
3 cebule
1/2 sztuki małej cukini
1 por
20 dag żółtego sera
4 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
majeranek suszony
sól ziołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Schab po cygańsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na jednakowej grubosci plastry.Lekko rozbić tłuczkiem obsypać solą ziołową do smaku,pieprzem oraz suszonym majerankiem.Odstawić na kilka minut. Warzywa oskrobać umyć .Marchewkę i cebulę pokroić na cieniutkie plasterki-mnie pomogła maszynka ze specjalną nasadką do jarzyn.Cukinię również pokroić na plastry a por w półkrążki.
2.Naczynie zaroodporne wyłożyć połową warzyw wymieszanych ze sobą Nastepnie ułożyć plastry schabu posypać resztą warzyw i lekko osolić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem.
3.Rozłożyć mase majonezowo-czsnkową na wierzchu warzyw,rozsmarować łyżką i na koniec posypć startym serem żółtym.Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika Piec około 80 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser lekko się zarumienił. Podawać z ziemniakami z wody z bukietem ulubionych surówek.
Komentarze