Schab po cygańsku z warzywami

4.5 (187 ocen)

Kotlety schabowe pod smaczną warzywną kołderką polecam na lekkie danie obiadowe zamiast tradycyjnych smażonych,pycha!

Składniki:

  • 70-80 dag schabu bez kości
    3-4 marchewki
    3 cebule
    1/2 sztuki małej cukini
    1 por
    20 dag żółtego sera
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    majeranek suszony
    sól ziołowa do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po cygańsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szykujemy składniki 1. Schab umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na jednakowej grubosci plastry.Lekko rozbić tłuczkiem obsypać solą ziołową do smaku,pieprzem oraz suszonym majerankiem.Odstawić na kilka minut. Warzywa oskrobać umyć .Marchewkę i cebulę pokroić na cieniutkie plasterki-mnie pomogła maszynka ze specjalną nasadką do jarzyn.Cukinię również pokroić na plastry a por w półkrążki.
  • Układamy warzywa w naczyniu 2. Naczynie zaroodporne wyłożyć połową warzyw wymieszanych ze sobą Nastepnie ułożyć plastry schabu posypać resztą warzyw i lekko osolić. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem.
  • mięso 3. Rozłożyć mase majonezowo-czsnkową na wierzchu warzyw,rozsmarować łyżką i na koniec posypć startym serem żółtym.Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika Piec około 80 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby ser lekko się zarumienił. Podawać z ziemniakami z wody z bukietem ulubionych surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować