Karkówka z warzywami po cygańsku

  • wyświetlono: 1996 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni.

IMG_20190918_121058
  • 6 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
40 dag świeżych pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
1 cebula czerwona
Sól morska do posypania
Przyprawa do wieprzowiny do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia

Sos pomidorowy:

1 szklanka zimnej wody
20 dag koncentratu pomidorowego
½ szklanki ketchupu pikantnego
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka z warzywami po cygańsku

  • Przygotowanie1. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

    Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie.
  • Przygotowanie2. Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli .
  • Przygotowanie3. Sos:
    Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać równomiernie warzywa.

    Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2 godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać.

    Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki.

    Smacznego J

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankalatozimawarzywapaprykacebulakarkówkawieprzowinadanie główneobiadwiosnasos pomidorowyjesieńmięso z warzywamipożywne daniegorące daniepieczone mięsa

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Karkówka po Cygańsku

Rozpływająca się w ustach miękka...

Karkówka po cygańsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Karkówka po cygańsku

To ulubione danie mojej rodziny....

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Dodane przez: Magda_Z

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU

Wyśmienity smak i aromat!

udka po cygańsku

Dodane przez: capri

udka z kurczaka po cygańsku

Bardzo trafne połączenie smaków,...

Karkówka pieczona z warzywami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka pieczona z warzywami

To był mój wspaniały niedzielny...

uda z kurczaka

Dodane przez: Anitka0804

Uda z kurczaka po cygańsku

Ostatnio w ten sposób robiłam karkówkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE