Schab z jabłkami, czekoladą i kolorowym pieprzem z trio puree, surówką i a'la sosem cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SCHAB:
Jabłka myjemy, nie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 1/2-1 cm. Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, delikatnie je rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na folii aluminiowej kładziemy jedną łyżkę masła, na to kładziemy pierwszy kawałek schabu, smarujemy keczupem i kładziemy plaster jabłka. Następnie na to kładziemy kolejny kawałek schabu, keczup i jabłko. Czynność powtarzamy do czwartego plastra schabu, na który nakładamy tylko lekko zgnieciony wałkiem kolorowy pieprz. Piramidkę zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w rozgrzanym do 180-200 stopni Celcjusza piekarniku. Czekoladę wraz z 1 łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piramidki.
2.SURÓWKA:
Wszystkie składniki myjemy. Marchew, seler i jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Por przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku .
3.A'LA SOS:
Sok z pomarańczy i cytryny łączymy i zagotowujemy w rondelku. W 1/2 szkl wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do soków (ewentualnie gdyby sos był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody). Doprawiamy do smaku cukrem.
4.TRIO PUREE:
Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części aby szybciej się Ugotowały. Każde z nich gotujemy w osobnym rondelku. Marchew gotujemy z dodatkiem odrobiny cukru i 1 łyżką masła, Buraczki zakwaszamy octem, a ziemniaki gotujemy z solą. Po ugotowaniu Ziemniaki ucieramy ze śmietaną i masłem, a buraczki i marchew z masłem. Każde puree doprawiamy do smaku.
Komentarze