Schab z jabłkami, czekoladą i kolorowym pieprzem z trio puree, surówką i a'la sosem cytrusowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne danie zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SCHAB:
    1 kg schabu wieprzowego
    4 jabłka
    opakowanie kolorowego pieprzu
    kilka łyżek keczupu
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    4 łyżki masła
    1 łyka masła
    TRIO PUREE:
    3 buraczki
    1 łyżka octu
    4 duże ziemniaki
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    6 marchewek
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    KISIEL CYTRUSOWY:
    sok z 2 pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    SURÓWKA:
    1 por
    1/2 selera
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 jabłka
    sól, pieprz
    cukier
    odrobina soku z cytruyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z jabłkami, czekoladą i kolorowym pieprzem z trio puree, surówką i a'la sosem cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SCHAB:
    Jabłka myjemy, nie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 1/2-1 cm. Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości 1 cm, delikatnie je rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na folii aluminiowej kładziemy jedną łyżkę masła, na to kładziemy pierwszy kawałek schabu, smarujemy keczupem i kładziemy plaster jabłka. Następnie na to kładziemy kolejny kawałek schabu, keczup i jabłko. Czynność powtarzamy do czwartego plastra schabu, na który nakładamy tylko lekko zgnieciony wałkiem kolorowy pieprz. Piramidkę zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w rozgrzanym do 180-200 stopni Celcjusza piekarniku. Czekoladę wraz z 1 łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piramidki.
  • 2. SURÓWKA:
    Wszystkie składniki myjemy. Marchew, seler i jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Por przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku .
  • 3. A'LA SOS:
    Sok z pomarańczy i cytryny łączymy i zagotowujemy w rondelku. W 1/2 szkl wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do soków (ewentualnie gdyby sos był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody). Doprawiamy do smaku cukrem.
  • 4. TRIO PUREE:
    Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części aby szybciej się Ugotowały. Każde z nich gotujemy w osobnym rondelku. Marchew gotujemy z dodatkiem odrobiny cukru i 1 łyżką masła, Buraczki zakwaszamy octem, a ziemniaki gotujemy z solą. Po ugotowaniu Ziemniaki ucieramy ze śmietaną i masłem, a buraczki i marchew z masłem. Każde puree doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować