Schab w sosie cytrynowo-miętowym

0 (0 ocen)

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze!

Składniki:


  • 360g schabu w plastrach
    2-3 łyżeczki mąki

    Marynata:
    sok z całej cytryny
    2 łyżki oleju
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki kolendry
    2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie cytrynowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
  • 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości, około 30 minut.
  • 3. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2-3 łyżeczki mąki, mieszamy by nie było grudek i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mięta Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować