Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym

4.51 (193 ocen)

  • 60 min

Aromatyczna propozycja na obiad od święta i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu

    Sól , pieprz,

    2 ząbki czosnku

    Parę gałązek rozmarynu,

    2 łyżki sosu sojowego

    Oliwa

    ½ szklanki soku pomarańczowego

    1/3 szklanki białego wina

    1/2 pomarańczy

    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w rozmarynie i sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, oliwę, sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy zaprawą schab i zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
  • schab w rozmarynie 2. Gałązki rozmarynu myjemy, nakładamy na mięso i obwiązujemy razem. Zostawiamy tak przygotowany schab na godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso; nie za długo, tak tylko, aby lekko się zarumieniło. Podsmażony przekładamy do garnka, podlewamy częścią soku pomarańczowego, częścią wina i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 30 minut, podlewając od czasu do czasu sokiem i winem. Po upieczeniu chłodzimy mięso, czyścimy z nici i rozmarynu a następnie kroimy na małe plastry.
  • 4. Na patelnię przelewamy sos z pieczenia mięsa, dodajemy resztkę wina i soku, dusimy do wyparowania alkoholu, następnie doprawiamy solą, pieprzem i kroimy małe kostki pomarańczy, które dokładamy do sosu – dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę masła, które zagęści sos. Następnie odcedzamy przez sito, przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony schab i mamy gotowe świąteczne danie na obiad.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować