Schab sztygarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabanosa lub kiełbasę wkładamy na godzine do zamrażalnika. Mięso oddzielamy od kości. W srodku najpierw nozem a potem okrągłym koncem drewnianej łyżki robimy tunel, w ktory wkładamy zamrożonego kabanosa lub kiełbase. Kielbasa lub kabanos ma miec dlugosc schabu. Schab z wierzchu posypujemy przyprawami, sola, pieprzem, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na godzine.
2.W brytfance rozgrzewamy smalec, wkąłdamy mieso, samżymy tak żeby dobrze zarumieniło się ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem, dodajemy pokrojona w piórka cebule, sypiemy kminek i dusimy pół godziny. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy w piekarniku skrapiając wodą, polewajac sosem. Gotowy kroimy w plastry. Sos jesli jest za rzadki podprawiamy zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki.
Komentarze