Schab sztygarski

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie proste, łatwe a jednoczesnie wykwintne, często goszczące na śląskim stole. Jest wpisany na liste produktow regionanych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości: 1 kilogram
    - kabanos lub kiełbasa śląska: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - smalec: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - cebula: 1 sztuka
    - bulion lub rosół: 1 szklanka
    - kminek: 1 szczypta
    - papryka czerwona słodka: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab sztygarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab sztygarski 1. Kabanosa lub kiełbasę wkładamy na godzine do zamrażalnika. Mięso oddzielamy od kości. W srodku najpierw nozem a potem okrągłym koncem drewnianej łyżki robimy tunel, w ktory wkładamy zamrożonego kabanosa lub kiełbase. Kielbasa lub kabanos ma miec dlugosc schabu. Schab z wierzchu posypujemy przyprawami, sola, pieprzem, nacieramy czosnkiem. Odstawiamy na godzine.
  • Schab sztygarski 2. W brytfance rozgrzewamy smalec, wkąłdamy mieso, samżymy tak żeby dobrze zarumieniło się ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem, dodajemy pokrojona w piórka cebule, sypiemy kminek i dusimy pół godziny. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy w piekarniku skrapiając wodą, polewajac sosem. Gotowy kroimy w plastry. Sos jesli jest za rzadki podprawiamy zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować