Schab podwójnie grzybowy

0 (0 ocen)

Propozycja na troszkę inne mięsko do obiadu. Faszerowany grzybami schab z dodatkiem sosu zadowoli niejednego głodomora.

Składniki:

  • 2 kg szerokiego schabu
    500g pieczarek
    100g gotowanego mięsa z kurczaka
    20g suszonych grzybów leśnych
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka przyprawy gajowego
    1 łyżka przyprawy do steków
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 szklanki oleju
    ok 20g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Faszerowane

Schab podwójnie grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu.
    Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy.
    Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym.
    Z oleju oraz przypraw robimy marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu.
    Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.

Porady

Schab możemy podać w towarzystwie dowolnego sosu- zwykłego ciemnego na bazie wytopionego tłuszczu lub innego ulubionego. Będzie tu pasował zarówno pieczarkowy jak i owocowy- np śliwkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Pieczarki Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.98 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

Żurek grzybowy

To może cię zainteresować