Babeczki mięsne z pieczarkami

4.49 (154 ocen)

  • 60 min

Inna odsłona mięsa mielonego, podana w ciekawy sposób.

  • 60 min

Składniki:

  • masa mięsna:

    500 g mielonej wieprzowiny
    1 całe jajko
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka majeranku
    1 roztarty ząbek czosnku
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    Sól pieprz do smaku

    Farsz:
    250 g pieczarek
    1 cebula
    olej do smażenia
    sól, pieprz

    Do posypania
    Starty żółty ser
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Babeczki mięsne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja zaczynam od przygotowania farszu.
    Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę.
    Na patelni rozgrzewam olej i lekko podsmażam cebulkę, a następnie wkładam pieczarki.
    Doprawiam solą i pieprzem.
    Smażę do momentu odparowania wody.

    Mięso wraz z pozostałymi składnikami wyrobić na gładką masę.
    Formę do muffinek (12 gniazd) wysmarować olejem. Formować z mięsa placuszki i wypełniać nimi otworki formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa
    do formy.
    W powstałym dołku umieścić farsz.
    Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 min.

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim babeczki i ponownie zapiec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować