Schab po cygańsku

  • wyświetlono: 2082 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Znakomita potrawa na niedzielny obiad. Smakuje nie tylko moim domownikom, ale i zaproszonymgościom. To naprawdę pyszne!

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Justyna Kosiorowska, Nowa Dęba
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● 1 kg schabu bez kości
● 2 cebule
● 2-3 marchewki
● 2 pietruszki
● 1/2 selera
● musztarda
● sól
● pieprz
● czosnek
● 6 goździków
● kostka rosołowa
● zioła(bazylia, tymianek)
● oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Schab po cygańsku

  • 1. Schab kroimy w plastry grubości
    1 cm, nacieramy czosnkiem,
    solimy i odstawiamy na
    20-30 minut.
  • 2. Każdy plaster grubo smarujemy
    musztardą i posypujemy
    pieprzem i ziołami. Układamy
    w wysmarowanym oliwą naczyniu
    żaroodpornym.
  • 3. Na wierzchu układamy startą
    na tarce o grubych oczkach
    marchewkę, pietruszkę i selera
    (warzywa można też pokroić
    w cienkie plastry). Układamy
    nadziane goździkami cebule.
    Skrapiamy oliwą i na 15 minut
    wkładamy (bez przykrycia) do
    mocno nagrzanego piekarnika.
    Dusimy ok. godziny, podlewając
    rosołkiem, żeby bulgotał, a mięso
    nie było zbyt suche.
PP_05-2008

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadschab bez kości

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlet po cygańsku

Dodane przez: danusia19671

Kotlet po cygańsku

Gdy byłam na przyjęciu u znajomych,...

image-0gci0m5

Dodane przez: monika016

Kiełbasa po cygańsku

Można jeść je jako danie obiadowe...

Karkówka po cygańsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Karkówka po cygańsku

To ulubione danie mojej rodziny....

placek po cygańsku

Dodane przez: aniak

Placek po cygańsku

Pyszności :)

Karkówka po cygańsku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Karkówka po cygańsku

Aromatyczna, miękka karkówka pieczona...

pierś po cygańsku

Dodane przez: klementynka

pierś po cygańsku

Taką pierś przygotowałam dla odmiany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE