Schab po cygańsku

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Znakomita potrawa na niedzielny obiad. Smakuje nie tylko moim domownikom, ale i zaproszonymgościom. To naprawdę pyszne!

Składniki:

  • ● 1 kg schabu bez kości
    ● 2 cebule
    ● 2-3 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● 1/2 selera
    ● musztarda
    ● sól
    ● pieprz
    ● czosnek
    ● 6 goździków
    ● kostka rosołowa
    ● zioła(bazylia, tymianek)
    ● oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab kroimy w plastry grubości
    1 cm, nacieramy czosnkiem,
    solimy i odstawiamy na
    20-30 minut.
  • 2. Każdy plaster grubo smarujemy
    musztardą i posypujemy
    pieprzem i ziołami. Układamy
    w wysmarowanym oliwą naczyniu
    żaroodpornym.
  • 3. Na wierzchu układamy startą
    na tarce o grubych oczkach
    marchewkę, pietruszkę i selera
    (warzywa można też pokroić
    w cienkie plastry). Układamy
    nadziane goździkami cebule.
    Skrapiamy oliwą i na 15 minut
    wkładamy (bez przykrycia) do
    mocno nagrzanego piekarnika.
    Dusimy ok. godziny, podlewając
    rosołkiem, żeby bulgotał, a mięso
    nie było zbyt suche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować