Schab po cygańsku

4.49 (158 ocen)

  • 30 min

Schab po cygańsku to bardzo prosty sposób na urozmaicenie codziennego obiadu. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a jest naprawdę pyszny!!

  • 30 min

Składniki:

  • 4-6 plasterków schabu
    2-3 duże marchewki
    2 duże cebule
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    4 łyżki majonezu
    ok. 10dkg żółtego sera(według uznania)
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebne będzie duże naczynie żaroodporne.
    Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki a następnie wykładamy nimi dno naczynia. Następnie obieramy cebulę i tak samo kroimy ją na plasterki lub półplasterki i kładziemy ją na marchewce. Warzywa posypujemy słodką papryką i ziołami. Kawałki schabu rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy na warzywach. Na koniec smarujemy schab majonezem i posypujemy żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 190ºC (lub 180ºC z termoobiegiem) przez 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy z wierzchu folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru.

Porady

Schab warto porządnie przyprawić solą i pieprzem danie jest wtedy dużo smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować