Karkówka pieczona w kapuście w sosie słodko-kwaśnym

4.45 (150 ocen)

ta wersja pieczonej karkówki bardzo zasmakowała moim domownikom

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki bez kości
    1 kilogram białej kapusty
    2 cebule
    1 słoik sosu słodko-kwaśnego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.45 (150 ocen)

Karkówka pieczona w kapuście w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim karkówkę z dwóch stron. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na minimum 20 minut, żeby puściła soki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Z kapusty odcisnąć soki. Podzielić ją na dwie części. Jedną wyłożyć na spód naczynia. Na to dać jedna pokrojoną w piórka cebulę. Na cebulę poukładać plastry karkówki. Wszystko przykryć warstwą kapusty i cebuli. Na wierzch równomiernie wylać sos słodko-kwaśny. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 180 st C. Najlepiej smakuje z duszonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować