Schab pieczony z morelami i żurawiną

4.48 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Delikatny i kruchy schabik, moczony w mleku kilka godzin, a następnie upieczony w naczyniu żaroodpornym. Nadziewany suszonymi owocami moreli i żurawiny. Doskonały na obiad, ale także na kanapkę.

Składniki:

  • 1 kg schabu
    500ml mleka
    suszone morele (ok 10sztuk)
    suszona żurawina (ok 2 łyżki)
    3 łyżki pestek dyni
    sól morska
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Schab pieczony z morelami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab wkładamy do małej miski i zalewamy mlekiem. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas tylko obracając. Po upływie ok 3 godzin długim nożem robimy nacięcie przez środek (kieszonkę) i nadziewamy naprzemiennie morelami i żurawiną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, solą morską oraz pestkami dyni. Pieczemy pod przykryciem ok 70 minut (wbity nóż ma bez problemu wyjść) w temp 180st C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Schab Suszona żurawina Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować