Delikatny i kruchy schabik, moczony w mleku kilka godzin, a następnie upieczony w naczyniu żaroodpornym. Nadziewany suszonymi owocami moreli i żurawiny. Doskonały na obiad, ale także na kanapkę.
Schab pieczony z morelami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab wkładamy do małej miski i zalewamy mlekiem. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas tylko obracając. Po upływie ok 3 godzin długim nożem robimy nacięcie przez środek (kieszonkę) i nadziewamy naprzemiennie morelami i żurawiną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, solą morską oraz pestkami dyni. Pieczemy pod przykryciem ok 70 minut (wbity nóż ma bez problemu wyjść) w temp 180st C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba.
Komentarze