Filety z twarogowym farszem

4.5 (176 ocen)

Filety z piersi kurczaka z dość nietypowym farszem z twarogu, wzbogaconego o paprykę, czosnek, natkę pietruszki oraz prażone pestki słonecznika. Drobiowe kieszonki w lekko pikantnej, orientalnej glazurze zachwycą nawet najbardziej wybrednego miłośnika mięsnych przysmaków.

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka (po ok. 200 g każdy - łącznie 1,2 kg)
    sól

    Farsz:
    250 g twarogu półtłustego 4%
    1/2 średniej zielonej papryki (50 g)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    2 łyżki prażonych pestek słonecznika
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Glazura:
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Filety z twarogowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety z twarogowym farszem 1. Twaróg wymieszać z pozbawioną nasion, następnie drobno pokrojoną papryką, obranym i posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, jajkiem, słonecznikiem, dodając na końcu przyprawy do smaku.
  • Filety z twarogowym farszem 2. Mięso umyć, wysuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką kieszeń. Filety natrzeć solą z wierzchu oraz w naciętych otworach. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczkami, by zabezpieczyć przed wydostaniem się nadzienia.
  • Filety z twarogowym farszem 3. Piec 40 - 45 min (200 st. C). Przed podaniem usunąć wykałaczki.
  • Filety z twarogowym farszem 4. Składniki przeznaczone na glazurę dokładnie wymieszać. W otrzymanej masie obtoczyć filety. Mięso ułożyć w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować