Pieczony schab z żurawiną

4.5 (152 ocen)

Soczysty schab idealny na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    200g suszonej żurawiny
    50g masła
    majeranek
    papryka słodka
    bazylia (użyłam świeżej)
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Pieczony schab z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i oczyścić. Pośrodku zrobić tunel i włożyć do niego żurawinę. Natrzeć majerankiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • 2. Po wyjęciu z lodówki schab posypać słodką papryką oraz pozostałością żurawiny. Na wierzch ułożyć cienko pokrojone plastry masła i polać oliwą.
  • 3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę. Co jakiś czas schab należy polewać wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować