Pieczony schab z żurawiną

  • wyświetlono: 2242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Soczysty schab idealny na niedzielny obiad.

dorocia91

Składniki

1 kg schabu bez kości
200g suszonej żurawiny
50g masła
majeranek
papryka słodka
bazylia (użyłam świeżej)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony schab z żurawiną

  • 1. Schab umyć i oczyścić. Pośrodku zrobić tunel i włożyć do niego żurawinę. Natrzeć majerankiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • 2. Po wyjęciu z lodówki schab posypać słodką papryką oraz pozostałością żurawiny. Na wierzch ułożyć cienko pokrojone plastry masła i polać oliwą.
  • 3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę. Co jakiś czas schab należy polewać wytworzonym sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadŻurawinaschab bez kościschab pieczonyObiad niedzielnyschab z żurawinąniedziela

Komentarze

Podobne przepisy

palki pieczone z żurawina

Dodane przez: klementynka

pałki pieczone z żurawiną

Aby mięsko było soczyste i aromatyczne...

Schab z jabłkami

Dodane przez: ilka

Schab pieczony z jabłkami

To jedno z popisowych dań mojej...

Schab pieczony z ziemniakami

Dodane przez: bienpyt

Schab pieczony z ziemniakami

Takie danie jednogarnkowe -prosto...

Pieczeń  ze schabu z kością

Dodane przez: kasiac

Pieczeń ze schabu z kością

Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny...

Schab pieczony z pieczarkami

Dodane przez: Gosia123

Schab pieczony z pieczarkami

Pyszny schab na obiad.

Schab z ananasem i żurawiną

Dodane przez: danusia19671

Schab z ananasem i żurawiną

Dobrze taki schab smakuje z frytkami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE