Satay z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiażdżony czosnek rozcieramy z cukrem i sosem rybnym. Następnie dodajemy wodę i sos sojowy. Mieszamy do połączenia składników. Mięso z kurczaka kroimy z grubą kostkę, dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
2.Do blendera wkładamy orzeszki ziemne, cebulę, imbir i czosnek. Dodajemy olej i całość na jednolita lecz lekko grudkowatą pastę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy masę przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy cukier, ostrą paprykę i mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 6 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
3.Zamarynowane mięso nabijamy na bambusowe patyczki. Sataye pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 -5 minut z każdej strony.
Bambusowe patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie. W ten sposób zostaną zabezpieczone przed działaniem ognia, a także nie będą nasiąkały sosem i mięso będzie bardziej soczyste.
Komentarze