Satay z kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste szaszłyki z kurczaka z pysznym orzechowym sosem. Idealne na grill.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso z kurczaka (pół na pół piersi i udka lub same udka): 600 gramów
    MARYNATA:
    - sos sojowy: 4 łyżki
    - czosnek (zmiażdżony): 3 ząbki
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - sos rybny: 1 łyżka
    - woda: 4 łyżki
    SOS ORZECHOWY:
    - orzeszki ziemne (bez soli!): 100 gramów
    - żółta cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
    - mleko kokosowe: 0.5 puszki
    - imbir świeży kawałek 2 cm: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - ostra papryka: 1 łyżeczka
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - olej 4 + 2: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Satay z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiażdżony czosnek rozcieramy z cukrem i sosem rybnym. Następnie dodajemy wodę i sos sojowy. Mieszamy do połączenia składników. Mięso z kurczaka kroimy z grubą kostkę, dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
  • 2. Do blendera wkładamy orzeszki ziemne, cebulę, imbir i czosnek. Dodajemy olej i całość na jednolita lecz lekko grudkowatą pastę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy masę przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy cukier, ostrą paprykę i mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 6 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
  • 3. Zamarynowane mięso nabijamy na bambusowe patyczki. Sataye pieczemy na mocno rozgrzanym grillu po 3 -5 minut z każdej strony.

    Bambusowe patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie. W ten sposób zostaną zabezpieczone przed działaniem ognia, a także nie będą nasiąkały sosem i mięso będzie bardziej soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować