SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tak jak pisałam wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej.Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * filet z indyka lub kurczaka - 300 g
    * czerwona pasta curry - 50 g
    * mleczko kokosowe - 250 ml
    * limonka - 1 szt
    * cukier trzcinowy - 1 łyżka
    * orzeszki ziemne - 150 g
    * olej kokosowy - 1 łyżka
    * prażona cebulka -2 łyżki
    * świeża kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Szaszłyki Sosy

Satay z kurczaka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mięso indyka kroimy w grubsze paski, delikatnie rozbijamy.

    25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego, wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i dostawiamy do lodówki.

    Patelnię rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skorki startej z limonki - przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.

    Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki - gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soki z limonki i dokładnie mieszamy. Zlewamy z patelni.

    Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków.

    Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.

    Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kurczak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować