Tak jak pisałam wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej.Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem.
35 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
* filet z indyka lub kurczaka - 300 g
* czerwona pasta curry - 50 g
* mleczko kokosowe - 250 ml
* limonka - 1 szt
* cukier trzcinowy - 1 łyżka
* orzeszki ziemne - 150 g
* olej kokosowy - 1 łyżka
* prażona cebulka -2 łyżki
* świeża kolendra
Satay z kurczaka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso indyka kroimy w grubsze paski, delikatnie rozbijamy.
25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego, wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i dostawiamy do lodówki.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skorki startej z limonki - przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.
Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki - gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soki z limonki i dokładnie mieszamy. Zlewamy z patelni.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.
Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.
Komentarze