Sarniaki marynowane

3.57 (7 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sarniaki marynowane nie prezentują się tak szlachetnie jak borowiki czy podgrzybki, ale wybornie smakują. Polecam je szczególnie do zimnych wędlin i jako samodzielną przystawkę.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg sarniaków
    sól morska

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    0,5 szklanki cukru
    łyżka ziaren pieprzu zielonego
    łyżka ziaren ziela angielskiego
    pół łyżki gorczycy białej

    po 1 liściu laurowym na każdy słoik
Wystaw ocenę:

3.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sarniaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sarniaki 1. Grzyby przebieramy i oczyszczamy.
  • sarniaki 2. Kapelusze grzybów oczyszczamy za pomocą noża z kolców.
  • 3. Grzyby kroimy w kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut. Odcedzamy. Gotowanie powtarzamy, gdyż grzyby mogą być gorzkawe, dlatego ponownie gotujemy w świeżym osolonym wrzątku przez 30 minut.
  • 4. Odcedzone grzyby przekładamy do słoików. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym.
  • 5. Przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru. Mieszamy. Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Do zalewy dodajemy przyprawy.
  • grzyby 6. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Przyprawy z zalewy równo rozdzielamy do każdego słoika. Słoiki zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować