Sarniaki marynowane nie prezentują się tak szlachetnie jak borowiki czy podgrzybki, ale wybornie smakują. Polecam je szczególnie do zimnych wędlin i jako samodzielną przystawkę.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
2 kg sarniaków
sól morska
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
0,5 szklanki cukru
łyżka ziaren pieprzu zielonego
łyżka ziaren ziela angielskiego
pół łyżki gorczycy białej
Sarniaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby przebieramy i oczyszczamy.
2.Kapelusze grzybów oczyszczamy za pomocą noża z kolców.
3.Grzyby kroimy w kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku 30 minut. Odcedzamy. Gotowanie powtarzamy, gdyż grzyby mogą być gorzkawe, dlatego ponownie gotujemy w świeżym osolonym wrzątku przez 30 minut.
4.Odcedzone grzyby przekładamy do słoików. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym.
5.Przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru. Mieszamy. Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Do zalewy dodajemy przyprawy.
6.Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Przyprawy z zalewy równo rozdzielamy do każdego słoika. Słoiki zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu.
Komentarze