REKLAMA

Marynowane rzodkiewki

wyświetlono: 51406 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 1

Mój sposób na to, by zatrzymać smak wiosny i nowalijki na dłużej. Tak przygotowana rzodkiewka jest doskonała! Z powodzeniem zastąpi korniszony, czy marynowaną cebulkę, np. w koreczkach. Wspaniały dodatek do sałatek, a także pyszna, imprezowa przekąska.

opublikowany: 09.02.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Proporcje na 2 słoiczki po 250 ml każdy:
    - 4 większe pęczki rzodkiewek,
    - 4 ząbki czosnku,
    - 2 łyżeczki gorczycy,
    - 10 ziarenek ziela angielskiego,
    - 4 liście laurowe.
    Zalewa:
    - 2 szklanki wody,
    - 1/2 szklanki octu,
    - łyżka soli,
    - łyżeczka cukru.
Ocena:

(średnia 5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Główki rzodkiewki oddzielamy od liści, myjemy i usuwamy ogonki.
    Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy.
    Do dwóch, wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml nakładamy ćwiartki rzodkiewek, wkładamy po 2 ząbki czosnku i liście laurowe, po łyżeczce gorczycy i 5 ziarenek ziela angielskiego.
  • 2. Przygotowujemy zalewę: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 8-10 minut.
    Przygotowaną zalewą zalewamy rzodkiewki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
    Tak przygotowane rzodkiewki można już jeść po 3 dniach, ale najlepsze są po około 1-2 tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Marynowana rzodkiewka wg Joli4311 Dodane przez: Jagodowe_ciastko
Marynowane rzodkiewki wg jola4311 Dodane przez: anka1988


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Marynowane rzodkiewki

To pyszny sposób na zamknięcie nowalijek w słoikach. ;)

kategoria: Przetwory opublikowany: 07.05.2014 | wyświetlono: 1848 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Marynowane rzodkiewki Kasi

Rzodkiewka nie tylko do sałatki

kategoria: Przetwory opublikowany: 18.03.2013 | wyświetlono: 2169 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Pieczarki marynowane

Pieczarki w delikatnej zalewie octowej, lepsze niż ze sklepu.

kategoria: Przetwory pieczarki marynowane opublikowany: 11.10.2013 | wyświetlono: 227038 Książki kucharskie: 39 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE